NOĆ MUZEJA 2022.

Izložba Ovdje i sada = jedina vječnost

28. 1. 2022. – 28. 2. 2022.

PROGRAM:
1. Ana Naletilić / OVDJE I SADA = JEDINA VJEČNOST / 19.00 – 23.00 / Od 28. 1. do 28. 2. 2022.
Imerzivna izložba
 
2. Ana Naletilić / OVDJE I SADA = JEDINA VJEČNOST / Virtualna izložba / 19.00 – / Od 28. 1. do 28. 2. 2022.
https://www.artsteps.com/view/61e67bf1039556ea4a8a5271
 
3. Riznica Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg / 19.00 – 23.00
U Riznici su izložene slike starih majstora od XVI. do XIX. st., kaleži i drugi obredni, uglavnom metalni predmeti koji datiraju od početka XVII. do XX. st., zatim crkveno ruho s kraja XVIII. te iz XIX. i s početka XX. st., kao i stare knjige, od kojih je najvrjednija inkunabula iz 1493. Riznica je pivremeno postavljena u prizemlju Galerije, u sklopu Stalnoga likovnog postava.
4. Virtualna riznica Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg / 19.00 – 23.00
https://fmg-sb.com/riznica_stalni_postav/
 
5. Stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg / 19.00 – 23.00
Sadašnji likovni postav sadrži 230 radova i pokriva razdoblje od sredine XIX. st. do godine 2015. Uredio ga je povjesničar umjetnosti i književnik Igor Zidić iz Zagreba, uz suradnju dr. art Josipa Mijića i fra Vendelina Karačića. Zastupljena su 203 autora, većinom iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U postavu su i radovi svih profesora s Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg.
 
6. Virtualni stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg / 19.00 – 23.00
https://fmg-sb.com/riznica_stalni_postav/
 

O izložbi Josip Mijić:
Da bi život živjeli potrebno je živjeti u sadašnjosti jer je prošlost pretrpana sa svime i svačim, a budućnost prazna. Niti jedna od njih čovjeku ne nudi mogućnost samoostvarenja – mogućnost bivanja. Bijeg od sadašnjosti liši čovjeka od bilo koje odgovornosti i sputava ga od bilo kakva djelovanja u sadašnjosti. Tu i tamo kratki izleti u prošlost ili budućnost dobro dođu, ali stvarno kratko, da kojim slučajem njihova stvarnost ne bi postala čovjekova. Sadašnjost je čovjeku najpotrebnija stvarnost. Ljudska djelovanja u njoj su stvarna, kao i posljedice tih djelovanja. U njoj čovjek može uistinu biti velik. Naravno, ako to želi. Može uvidjeti da je puno važnije pokušati pomoći drugima od saznanja da je to učinio. U takvom trenutku osjećaj samodopadnosti je nebitan od činjenice da je nečiji život postao bolji. Bitno je pokušati jer i mala djela mogu kod nekoga izazvati snažne promjene. Ljubaznost, na primjer, nekome daje utjehu ili hrabrost, a ljubav zaštitničku snagu. Možda se usput izgovore i neke riječi koje su se trebale čuti. Nebitno je hoće li se to ikada saznati, bitno je pokušati. Djelovati ovdje i sada. Bivanjem u sadašnjosti čovjek piše novu prošlost i stvara novu budućnost.
U toj sadašnjosti čvrsto se ugnijezdila grafičarka Ana Naletilić. Njezini crteži i tekstovi predstavljaju svojevrsne filtere svakodnevnih promišljanja i djelovanja. Svjesna je da do smisla života moguće doći jedino djelovanjem u trenutku, bivanjem u njemu. Zbirom svih tih proživljenih trenutaka moguće je doći do kraja, do smrti, s osmjehom na licu. Prihvatiti je kao dio naših kratkih života. Iz tih razloga Ana svoje crteže i tekstove dematerijalizira i postavlja ih u mračni prostor i čini ih vidljivim uz pomoć žižaka svjetlosti. Na simboličan način daje im život. Anina djela žive dok žišci svjetlosti postoje. Gurnula ih je u novu dimenziju – dala im je prolaznost.
Sa smislenim kratkim porukama i neobičnim prikazima ljudskoga lika te s tamom u koju su djela uronjena i žišcima svjetlosti koji ih čine živima/vidljivima gura svakog motritelja u sadašnjost i poručuje im: Bivanjem u sadašnjosti, ovdje i sada, ostvaruje se vječnost.