Natječajna izložba Katolički kalendar godine Gospodnje 2024.

12. 12. – 27. 12. 2023.

Za kalendar godine Gospodnje 2024. Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg je početkom ove godine raspisala natječaj na koji su se mogli prijaviti svi akademski obrazovani umjetnici. Natječaj je pružio priliku umjetnicima da se unutar zadanih okvira kreativno izraze i pokažu svoje umjetničke sposobnosti. Teme koje umjetnici su mogli izabrati za realizaciju svojih umjetničkih djela bile su razvrstane po mjesecima. Jedan umjetnik je mogao izabrati jednu ili više tema.

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg od 1992. godine tiska 14-lisni katolički kalendar koji promiče duhovne, tradicionalne i estetske vrijednosti. Svake godine pomno se biraju teme i umjetnici te iznova grafički oblikuje. Godine 2010., tiskan je kalendar s reprodukcijama umjetnički oblikovanih crkvenih predmeta (uglavnom kaleža i pokaznica) iz samostanske Riznice, čiji stalni izložbeni postav djeluje u sklopu Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg. Reprodukcije vitraja Virgilija Nevjestića iz Nove crkve sv. Ante na Humcu pokraj Ljubuškog krasile su kalendar za godinu 2016. Na svakom listu kalendara za godinu 2018. reproducirana su umjetnička djela akademskih umjetnika s motivima otajstava kršćanske vjere. Veliki širokobriješki umjetnik Zvonimir Perko oplemenio je kalendar za 2019. godinu s reprodukcijama svojih umjetničkih djela s kojima je snažno obilježio našu kulturu i vrijeme. Kalendar za tekuću 2023. godinu posvećen je fra Mirku Ćosiću povodom 120-te obljetnice njegova rođenja s naslovom Hercegovina u bojama fra Mirka Ćosića. U kalendaru se nalaze reprodukcije slika prvoga diplomiranog akademskog slikara franjevca iz Bosne i Hercegovine popraćene prigodnim pjesama fra Vendelina Karačića iz knjige Kronova galija.

Katolički kalendar godine Gospodnje 2024. na svakom listu sadrži reprodukcije umjetničkih djela akademskih umjetnika čija su djela odabrana putem natječaja. Stručni žiri odabrao je 12 radova, svaki prilagođen mjesecu u godini, kako bi se pružio dublji uvid u katoličku vjeru i njezin utjecaj na naše živote. Umjetnička djela obogaćuju kalendar i potiču na razmišljanje o vlastitoj vjeri i duhovnom putovanju kroz godini.

Umjetnici čiji su radovi izabrani za kalendar su sljedeći: Odej Atić, Duje Botteri, Ivana Ćavar, Marijana Filipović, Aleksandar Marković, Hrvoje Marko Peruzović, Jasmina Runje i Veronika Strinić. 

Životopisi umjetnika

ODEJ ATIĆ

Rođen je 11. siječnja 1988. u Mostaru. Završio Srednju umjetničku školu Gabrijela Jurkića u Mostaru 2006. Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu završio je 2011. u klasi prof. Mire Petrica. Godine 2011. dobio je nagradu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke iz oblasti grafike. Do sada je imao tri samostalne i više skupnih izložbi.

DUJE BOTTERI

Rođen je 26. ožujka 1985. u Splitu. Nakon završene Škole likovnih umjetnosti u Splitu upisuje Kiparstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje je 2008. diplomirao u klasi prof. Kuzme Kovačića. Do sada je imao 3 samostalne i više skupnih izložbi. Živi i radi u Splitu.

IVANA ĆAVAR

Rođena je 22. prosinca 1973. u Širokom Brijegu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je slikarstvo 1999. u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Godine 2005. završila je poslijediplomski studij slikarstva Ars sacra na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu kod pročelnika studija prof. Vasilija Josipa Jordana čime je stekla zvanje magistrice Ars sacra. Izlagala je na četrdesetak samostalnih i preko stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Izvela je nekoliko javnih radova sakralne tematike u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Nagradu „Collegium Artisticum“ za crtež dobila je 2006., 2009. i 2011. godine. Na sedmom Bijenalu umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine 2013. dobila je nagradu za grafiku. Članica je ULUBiH-a od 2005. Na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru akademske 2016./17. godine obranila je doktorsku disertaciju iz područja umjetnosti, polja likovnih umjetnosti, grane slikarstva. Danas kao redovita profesorica radi na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.

MARIJANA FILIPOVIĆ

Rođena je 7. rujna 1986. u Mostaru. Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića  završila je u Mostaru. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu 2010. na odsjeku za slikarstvo u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka. Iste godine upisuje poslijediplomski studij Ars Sacra, pod stručnim vodstvom mentora studija prof. Ante Kajinića, kojeg završava 2013. godine. Do sada je imala šest samostalnih i preko četrdeset skupnih izložbi. Dobitnica je 2. nagrade za slikarstvo na natječaju Fedaralnog ministarstva obrazovanja za studente Bosne i Hercegovine za 2009. godinu. Od 2015. godine radi u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru.

ALEKSANDAR MARKOVIĆ

Rođen je 15. travnja 1987. u Tuzli. Godine 2005. završio je Opću gimnaziju pri KŠC Sv. Franjo u Tuzli. Na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru 2010. diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka. Na istoj Akademiji 2013. završava poslijediplomski studij Ars sacra u klasi prof. Ante Kajinića. Do sada je imao 19 samostalnih i više skupnih izložbi. Dobitnik je 5 nagrada iz oblasti umjetnosti. Živi i radi u Innsbrucku (Austrija) kao samostalni umjetnik.

HRVOJE MARKO PERUZOVIĆ

Rođen je 28. travnja 1971. u Zagrebu. Završio je grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Diplomirao je slikarstvo 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ðure Sedera. Član je HZSU-a, HULU-a Split i DHK. Izlagao je na više od šezdeset samostalnih izložbi kao i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Ostvario je i brojna djela sakralne tematike: križni put i oltarnu palu u Solinu i Dubrovniku, vitraje u Karmelu sv. Ilije, te mozaik na pročelju crkve u Zagvozdu. Piše poeziju, aforizme i kratke eseje iz područja likovnosti. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik.

JASMINA RUNJE

Rođena je 17. srpnja 1983. u Splitu. 2006. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem na Širokom Brijegu, smjer slikarstvo, u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka. Godine 2008. magistrirala je slikarstvo na Poslijediplomskom studiju „Ars Sacra”, pod stručnim vodstvom mentora prof. Ante Kajinića. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split. Do sada je imala 18 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te preko 70 skupnih. Radi kao muzejska pedagoginja u Domu Marina Držića i na Sveučilištu u Dubrovniku kao vanjska suradnica na Odjelu za umjetnost i restauraciju. te u Udruzi za Down sindrom DNŽ.  Živi i stvara u Dubrovniku i Splitu.

VERONIKA STRINIĆ

Rođena je 30. siječnja 1998. u Livnu. Na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu 2021. diplomirala je grafiku u klasi  prof. Antonije Gudelj te 2023. slikarstvo u klasi prof. Svetislava Cvetkovića. Dobitnica je nagrade “Privatno i javno” 2022. Sudjelovala je na nekoliko zajedničkih izložbi, projekata i likovnih kolonija.

 

PRVA NAGRADA: HRVOJE MARKO PERUZOVIĆ