Monika Puljić

Napetost deformacije

6. 3. – 2. 4. 2024.

Ciklus “Napetost Deformacije” umjetnice Monike Puljić, donosi jedinstveno i provokativno istraživanje ljudske forme kroz akt. Ova izložba predstavlja intiman pogled u ljudsko tijelo, koji je izražen kroz duboku mistiku crne boje i ekspresionistički pristup likovnom oblikovanju.

U svojoj umjetnosti, autorica hrabro istražuje teme kao što su borba, transcendencija i univerzalnost ljudske egzistencije. Kroz “Napetost Deformacije”, vodi nas na putovanje u kojem se tijelo rađa iz tame, te se bori za svoj identitet i egzistenciju.

Inspirirana likovnošću Egona Schielea, istražuje dubinu ljudske naravi kroz nagu formu, izostavljajući glave, ističući pokret tijela i položaj ruku kao izvor emocionalne snage. Crna boja postaje sredstvo za formiranje tijela iz tame, stvarajući kontrast između crnih linija i bijelih ploha, čime se postiže dojam kretanja i energije na platnu.

Vertikalni formati slika simboliziraju transcendenciju, dok anonimnost ljudskih figura naglašava univerzalni aspekt ljudske forme. Slike poput “Škrtosti” i “Plesača” prikazuju borbu tijela za vlastiti identitet, zaustavljene pokrete i titranje energije, dok istovremeno oslikavaju unutarnju napetost i univerzalne teme ljudskog postojanja.

Umjetnica kroz ovaj ciklus poziva promatrača da zaroni u dubinu ljudske egzistencije, da promišlja o vlastitom identitetu i borbi. Kroz njezine slike, tijelo postaje više od fizičke forme; postaje prostor za istraživanje dubokih emocionalnih i duhovnih stanja.

Lucija Kraljević

 

 

Biografija umjetnice:
Monika Puljić rođena je 17. veljače 2000. godine u Ljubuškom. Godine 2018. završila je Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru. Magistrirala je 2023. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru, smjer slikarstvo, u klasi profesora Josipa Mijića. Za vrijeme studiranja sudjelovala je na tri likovne kolonije koje su bile organizirane od strane Sveučilišta u Mostaru i skupnoj diplomskoj izložbi na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg. Godine 2018., 2019. i 2021. sudjelovala je na međunarodnom natječaju za mini-otisak u Španjolskoj.