Euharistijska čuda diljem svijeta

3. 10. – 10. 10. 2023.

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg zajedno sa Franjevačkim svjetovnim redom Široki Brijeg radosno Vas pozivaju na otvorenje izložbe “Euharistijska čuda diljem svijeta” koju je osmislio i izradio blaženi Carlo Acutis – duhom franjevac, ljubitelj Evanđelja i prijatelj siromaštva…

U naslijeđe nam je ostavio ovu izložbu o euharistijskim čudima, kojoj je cilj potvrditi vjeru u stvarnu prisutnost Tijela i Krvi Gospodinove u Euharistiji, koju je nazvao svojom autocestom prema nebu. Znao je ponavljati strastveno da je Krist prisutan u Presvetom Sakramentu na isti način na koji je bio i prije dvije tisuće godina u vrijeme apostola. Putujuća izložba je bila postavljena na svih pet kontinenata. Ugostile su je mnoge i važne bazilike i svetišta. Carlo Acutis ili kako ga nazivaju cyber svetac bio je običan, jednostavan mladić koji je ljubio Isusa svim srcem, majku Mariju i mnoge svece, a volio se koristiti računalom, te su mu društvene mreže bile premoćno oružje za svjedočiti svoju vjeru u Isusa. Naročito je bio obuzet osobom sv. Franje te gradom  Asizom, gdje provodio svoje praznike. Umro je u dobi od 15 godina zahvaćen iznenadnom bolešću.

Asiški biskup Domenico Sorrentino otvorio je u srijedu 2. lipnja, nakon večernje mise, grob bl. Carla Acutisa u crkvi Sv. Marije Velike u Asizu te najavio da će njegovo tijelo biti trajno izloženo na štovanje.

Samu izložbu je na hrvatski jezik, sa suradnicima, prevela Marija Boras iz Hrvatske, a replika izložbe u Bosni i Hercegovini je u vlasništvu OFS-a Suho Polje na čelu s duhovnim asistentom don Antom Ledićem. Na području Hercegovine izložbu su prošle godine ugostila bratstva Mostar i Tomislavgrad.

Želja prevoditelja i priređivača te jedinstvene izložbe u povijesti Katoličke Crkve je da ona pridonese porastu štovanja Euharistije i u hrvatskom narodu kao što je to proizvela u dušama stotina tisuća vjernika po cijelomu svijetu dokle je izložba sa svojom porukom već stigla i dalje nastavlja dolaziti.

Naročito su pozvani mladi kojima blaženi Carlo može biti uzor kako živjeti sveto u današnjem svijetu izazova i nesigurnosti.