Darija Nonveiller Šesto

Rapsodija u plavom

19. 6. – 15. 7. 2024.

Ultraljubičasta fotografija nešto je što relativno malo fotografa istražuje, ali to je fascinantno područje za eksperimentiranje. To je svijet koji je nemoguće vidjeti vlastitim očima. Stoga drugačije metode uporabe svjetlosti – u slučaju ultraljubičaste fotografije to su UV refleksija i UV fluorescencija – izvan našeg vidljivog spektra mogu stvoriti izvanzemaljski lijepe slike od svakodnevnih objekata. 

Fotografkinja Darija Šesto u ovom ciklusu fotografija fokusirala je leću na vizualno nečitka slova i znakove objekata u prostoru. U interakciji s magijom UV svjetla, autorica nalazi neki primaran i univerzalan jezik. Uznemirujuća napetost unutar sićušnih fragmenata, ali i utjeha i prihvaćanje krhkosti svih stvari kao neminovnost života i odnosa. Upravo su je ti kontrasti fascinirali i gurali je naprijed da traži i snima „neviđen svijet“ izvan našeg spektra.

Ponekad samo pomicanje kamere, centimetar ili dva, može promijeniti dramatično kompoziciju. Opet, što bliže prilazimo subjektu, veća je koncentracija potrebna jer kompozicija mora biti jaka unutar okvira, pogotovo kad je čine svakodnevni predmeti prirode u kojima obični promatrač ne može vidjeti dublje od površne percepcije. Prekoncepija je antikreativna. Za autoricu je stoga bilo primarno očistiti um od distrakcija i pronaći snažne vizualne i gotovo taktilne elemente unutar tražila fotoaparata unutar okružja UV rasvjete i makrosvijeta. 

Ekspresivnost plavog dominira vizualnim jezikom ciklusa fotografija stvarajući eteričnost ugođaja prizivajući dubine mora i daljine svemira. Ali taj prostor nije prazan: ovalne forme i „spužvaste“ strukture dio su makrosvijeta u kojem autorica prepoznaje polje neplaniranih mogućnosti. 

Svjetlo je početak i kraj svake fotografije, čak i kad se, kao u ovom slučaju, koristimo UV dijelom spektra. Nastali u zoni nevidljivog, ovi nesvakidašnji krajolici transponiraju se u vidljivi dio spektra te tako omogućavaju gledatelju da kroz apstraktne forme stvori vlastito poimanje slike. Tako pružaju mu nezaboravno iskustvo autentične vizualne percepcije.

mr. sc. Damir Tiljak

O autorici:

Darija Nonveiller Šesto rođena je 1948. godine u Zagrebu. Članica je Fotokluba Zagreb od 2010. godine. U početku izlaže na skupnim natječajnim izložbama u Hrvatskoj, a ohrabrena prvim uspjesima započinje sa sudjelovanjem na međunarodnim natječajima i salonima diljem svijeta. U početku su motivi bili različiti, no s vremenom pokazuje najveći interes za apstrakciju, portret, akt i makro fotografiju. Voli eksperimentirati s novim tehnikama i tehnologijama, poput IR i UV fotografija, a inspiraciju nalazi najčešće u prirodi. Radovi  su joj prihvaćeni  na preko 200 natječaja na kojima je osvojila preko 30 nagrada.

Do sada je imala 18 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Nositeljica je počasnog zvanja AFIAP (Artiste de la Fédération internationale de l’art photographique).