15. NOĆ MUZEJA

31. 1. 2020.

Ove godine održava se petnaesta NOĆ MUZEJA u Hrvatskoj. Započela je skromno 2005. godine samo s nekoliko muzeja u Zagrebu, a do danas se pretvorila u najznačajniju manifestaciju muzeja u Hrvatskoj. Franjevački muzej i galerija su prije tri godine s ponosom postali dijelom te velike muzejske obitelji i prihvatio je zadatke i obaveze koje ova manifestacija nosi. Glavna tema ovogodišnje Noći muzeja je ”Velike obljetnice hrvatskih muzeja”, a jedna od podtema koju su odabrali Franjevački muzej i galerija, i kojoj je posvećena večerašnja treća noć muzeja u Širokom Brijegu, je ”Novi muzeji, nove tehnologije i nova publika”. Ovom temom propituje se budućnost muzeja, muzejske struke i njihov daljnji razvoj, a samim tim istražuju se mogućnosti prilagođavanja postojećih muzeja tehnologiji, novim medijima i publici rođenoj u informatičkoj i digitalnoj revoluciji. U ovu koncepciju i temu svojim radovima idealno se uklapa multimedijalni umjetnik iz Trebinja Igor Bošnjak. Istražujući prostor, njegovu percepciju i mogućnosti ljudskog poimanja prostora, aludira na nove perspektive i doživljaj prostora koje nam donose suvremene tehnologije, a propitujući subjektivnost prostora svakog pojedinca naglašava ulogu stroja u proširenom doživljaju stvarnosti. Njegov rad ”Inceptopia” pretvara agorafobične otvorene prostore u klaustrofobične konstrukcije i time nadomješta čovjekovu vizualnu ograničenost. Arhitekt Maurizio Franolli i njegov studio Alter Lego iz Pule najbolji su dokaz da se nove tehnologije mogu uklopiti u muzejsku arhitekturu i da je moguć spoj suvremene arhitekture, stvarnih artefakata i virtualnog sadržaja. Njihov projekt ”Arheološki park Vižula” nalazi se in situ nudeći tako neposredan doživljaj spomenika, ali i proširenu stvarnost kroz koju je moguće ostvariti vizualizaciju izgubljenih antičkih ambijenata. Čitav sadržaj obogaćuju pametne klupe, e-stablo te hot-spot točke i interaktivna taktilna mapa. Time se ostvaruje cilj približavanja materije široj publici navikloj na konzumaciju multimedijalnih sadržaja. Prostor Franjevačke galerije, koji je projektirao arhitekt Ivan Spajić sa svojim studiom URBIS-86, živi bez prekida 30 godina i svojom se koncepcijom, bez problema, prilagođavao raznim kustoskim praksama i do sada je udomio preko 300 različitih izložbi. Kao takav, prostor je multifunkcionalan, prilagodljiv, primjenjiv i pokazao se izvrsnim u svojoj komplementarnosti i multifunkcionalnosti. Iako je projektiran prije potpune afirmacije informatičke revolucije i novih medija to mu nije bila prepreka da korespondira sa najsuvremenijim tehnološkim trendovima, tako da je, Virtualni stalni likovni postav- Franjevačkog muzeja i galerije u proširenoj stvarnosti, ostvaren unutar ovog projekta Noći muzeja, idealna nadogradnja galerije i otvara joj posve nove mogućnost u približavanju muzejskih i galerijskih sadržaja novoj publici. Prostor sada živi u novim virtualnim perspektivama privlačeći online konzumente da ga, osim virtualno, dožive i uživo.
Tomislav Ćavar

PROGRAM

Tema: Novi muzeji, nove tehnologije i nova publika
Autor projekta: Josip Mijić; Kustos projekta: Tomislav Ćavar

 1. siječnja 2020. od 18 sati do ponoći
 2. Izložba radova Igora Bošnjaka Prostor/Vrijeme (18.00 – 00.00)

O autoru:

Rođen je 1981. godine u Sarajevu, a živi i radi u Trebinju. Uglavnom radi na polju filma, videa, instalacije i fotografije. Trenutno radi kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti Trebinje 2005. (BA) na slikarskom odsjeku. Od 2007. do 2008. završio je interdisciplinarne master studije (MA) na Odsjeku teorije umjetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Godine 2018. dobitnik je nagrade ZVONO u organizaciji SKLOP-a, udruženja u Sarajevu koje se bavi suvremenom umjetnošću. Godine 2010. Igor Bošnjak bio je finalista za nagradu ZVONO u organizaciji Centra za suvremene umjetnost u Sarajevu. Od 2009. do 2011. bio je finalist B&H Henkel natječaja za mlade umjetnike organiziranog u Zagrebu; 2007. nagrađen je prvom nagradom za video rad na 4. salonu človek spomenik (Salonu čovjek spomenik) u Velenju, Slovenija.

O izložbi:

Koncept izložbe zasnovan je na suvremenim ili novim tehnologijama kao što su: 3D model Capture, snimanje iz zraka dronom, upotreba cinemagraph-a za animacije, i sl. Izložba Prostor/Vrijeme putem video radova propituje pokretnu sliku – odnos vremena i prostora, kao i relacije s izmještenim pogledom odozgo, tj. neke vrste objektivizacije našeg subjektivnog pogleda. Određeni radovi bave se pitanjima bestežinskog stanja i pitanja gravitacije i vrte se oko ideje letenja, lebdjenja, plutanja… Neki od radova propituju sam pogled kamere kao tehnološkog oka ili samostalnog subjekta koji se opire gravitaciji. Druga vrsta radova koristi pokretne cinemagraph-e kao medij s kojim propituju odnos vremena unutar zamrznutoga statičnog trenutka fotografije spram pokretnog, odnosno animiranog segmenta slike. Izložba ima za cilj predstavi neke aktualne trendove u suvremenim praksama umjetnosti pokretnih slika, kao što su video radovi i prakse novomedijske umjetnosti (Igor Bošnjak).

Izloženi radovi:

 • Semiotika drona / Semiotics of the drone / 2019. / 14.16 min / color / 4K
 • Gradivna struktura grada / The fabrics of the City / 2019. / 9.31 min / black & white / hdv
 • Vrijeme ne postoji / Time does not exist / 2018. / 11.09 min / black & white / hdv
 • Ima li smrti posle života? / Is there death after life? / 2018. / 7.30 min / black & white / hdv
 • Inceptopija / Inceptopia / 2017. / loop / color / 4K
 1. Izložba projekata projektantskog ureda ALTER LEGO STUDIO
  (18.00 – 00.00)

O uredu:

Alter Lego Studio d.o.o. osnivaju Maurizio i Eda Franolli 2011. godine, projektantski ured sa suvremenim arhitektonskim pristupom za stanovanje, turizam, kulturna dobra i javne prostore. Pretežito djeluje  na području Pule i Istre. Portofolio radova uključuje projekte rezidencijalne arhitekture, kao što su obiteljske kuće i kuće za odmor, stambene zgrade, poslovne prostore, izložbene muzejske  postave, te muzeje na otvorenom.

Svojim radom često nailaze na zaštićenu kulturnu baštinu u koju, štiteći postojeće, pokušavaju unijeti suvremeno, vodeći dijalog s arheologijom i povijesti prostora. Arhitekturom i popratnim sadržajima stvaraju interaktivni pristup muzejskom prostoru s kojim približavaju povijesni i arheološki sadržaj široj publici. Alter Lego Studio je homogena grupa mladih arhitekata, inženjera građevine i designera interijera: danas su to Eda Franolli, Marta Bognar, Aleksandar Tkalec, Francesco Scarpa, Goran Racan, Tea Rojnić, Antonela Pereša, Melinda Bonus i Maurizio Franolli.

Izloženi projekti:

Arheološki park Vižula
Autor: Alter Lego Studio d.o.o. i Kapitel d.o.o.
Datum realizacije: lipanj 2019.
Lokacija: Medulin, Hrvatska

Stalni postav arheološke zbirke Osor
Autor: Alter Lego Studio d.o.o.
Datum: prosinac 2017.
Lokacija: Osor, Hrvatska

Park povijesti Banjole
Autor: Alter Lego Studio d.o.o.
Datum: svibanj 2017.
Lokacija: Banjole, Medulin, Hrvatska

 

 1. Izložba projekta projektantskog ureda Urbis-86: Zgrada galerije i vjeronaučnog centra (18.00 – 00.00)

O uredu:

Urbis-86 d.o.o. je tvrtka koja se bavi projektiranjem i graditeljstvom. Uspješno djeluje na prostoru Bosne i Hercegovine od 1986. godine. Osnivač i direktor tvrtke je gospodin Ivan Spajić, ovlašteni inženjer arhitekture koji svoje dugogodišnje stručno iskustvo prenosi na mlade inženjere struke zaposlene u firmi.Sjedište tvrtke i uredski prostori su na 2. katu Poslovnog centra uz Sportsku dvoranu u Širokom Brijegu.Djelatnost tvrtke je projektiranje u visokogradnji – stanovanje, poslovni, javni, sakralni, proizvodni, školski, upravni, sportski i drugi objekti.

Primjenjujući nova organizacijska i tehnološka znanja u svom poslovanju tvrtka Urbis-86 d.o.o. nastoji osigurati zadovoljstvo svojim naručiteljima i postati respektabilan partner pri razvoju i realizaciji novih projekta i ideja. S tom namjerom, posebnu pažnju poklanjamo stručnom usavršavanju svojih djelatnika i tehničko-tehnološkom razvoju.

O arhitektu:

Ivan Spajić rođen je 28. listopada 1956. god. u Dobrkovićima, općina Široki Brijeg.Završio je Gimnaziju na Širokom Brijegu 1975. god. i Arhitektonski fakultet 1981.god. u Zagrebu.Pet godina, od 1981. do 1986., radio je kao rukovoditelj gradilišta u G.P. „Novogradnja“ Lištica. Godine 1986., kad je zakonom odobreno otvaranje privatnog biroa, osnovaoje arhitektonski atelje „URBIS-86“.

Izloženi projekt:

Zgrada galerije i vjeronaučnog centra
Autor: URBIS-86d.o.o.
Datum: od 1988. do 1990.
Lokacija: Široki Brijeg

 

 1. Stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg u proširenoj stvarnosti (18.00 – 00.00)
  Otvorenje virtualnoga stalnoga likovnog postavaFranjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg u proširenoj stvarnosti (18.00 – )

O stalnom likovnom postavu:

Stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg otvoren je 6. 10. 2015. Sadrži 230 radova i pokriva razdoblje od sredine XIX. stoljeća do godine 2015. Uredio ga je povjesničar umjetnosti i književnik Igor Zidić iz Zagreba, uz suradnju dr. art. Josipa Mijića i fra Vendelina Karačića. Zastupljena su 203 autora, većinom iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U postavu su i radovi svih profesora i predavača s Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.Godine 2018. Stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg proširen je računalno-generiranim tekstovima i slikama, odnosno, uz pomoć proširene stvarnosti digitalne informacije posjetiteljima su postavljene preko stvarnih umjetničkih djela. Ova novina je ostvarena preko HP REVEAL aplikacije.

Od ove godine Stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg bit će dostupan i virtualno.

 

 1. Otvorenje virtualne RizniceFranjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg (18.00 – )

O Riznici:

Riznica Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg uređena je u prizemlju prethodno srušena te ponovno sazidana samostanskoga istočnog krila u blizini sakristije. Otvorena je na isteku godine 1979. Autor prvoga postava bio je Đuro Basler. U njoj su izložene slike starih majstora od XVI. do XIX. st., kaleži i drugi obredni, uglavnom metalni predmeti koji datiraju od početka XVII. do XX. st., zatim crkveno ruho s kraja XVIII. te iz XIX. i s početka XX. stoljeća, kao i stare knjige, od kojih je najvrjednija inkunabula iz 1493.

Od ove godine Riznica Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg bit će dostupan i virtualno.

 

 1. PREDAVANJE
  Docent master Igor Bošnjak, profesor na kolegijima video, multimedija, intermedijalna umjetnost: Sinematičnost pokretne slike u kontekstu novih tehnologija (19.00 – 20.00)

   

 2. PREDAVANJE
  Ivan Spajić, dipl. ing. arh. – voditelj ureda za projektiranje i graditeljstvoUrbis-86 d.o.o., Široki Brijeg: Izložbeni prostori Franjevačkog muzeja i galerija Široki Brijeg (20.00 – 20.30)

   

 3. PREDAVANJE
  Maurizio Franolli,direktor/CEOprojektantskog ureda ALTER LEGO STUDIOd.o.o., Pula: Arhitektura i interaktivna muzeologija
  (20.30 – 21.30)

U Širokom Brijegu, 8. 1. 2020.